Merre tovább arany?

Amennyiben visszatekintünk a bő elmúlt egy évtizedre és megvizsgáljuk, hogy mi minden történt az arany piacán, s ezek milyen összefüggésben voltak a pénzügyi/gazdasági világ eseményeivel elgondolkodtató felismerésekre juthatunk. 


  • A 2000-es évek első két-három évében viszonylag eseménytelen volt az arany piaca az árfolyamalakulás szempontjából. A nagyvilágban enyhe recesszió volt és ugyan kis mértékű emelkedésével már bontogatta a szárnyait az arany, de ezek az évek még simán belefértek a 90-es évek lanyha, unalmas és oldalazó árfolyammozgásába.
  • A 2002 – 2007-es nagy globális gazdasági expanzióban a nyersanyagok és így az arany is jelentős árfolyamemelkedésbe kezdett. A 2002-es 300 dollár/unciás árfolyamtól, 2007-re egészen 800 dollár/unciás árfolyamig emelkedett.
  • 2008 lett a nagy változások éve az arany életében, köszönhetően a kialakuló pénzügyi válságnak. Az arany árfolyamalakulásában a 2008-as év meglepően volatilisre sikerült, köszönhetően a 2008 tavaszán elindult részvénypiaci korrekciónak. A korrekció, azaz esés hatására sok befektető a nagyon nyereséges arany pozíciói eladásával fedezte az értékében tőkeáttételesen csökkenő részvénypiaci pozícióit. Ez oda vezetett, hogy a 2008-as év tavaszi legmagasabb és őszi legalacsonyabb aranyárfolyama között több mint -30%-os árfolyamkülönbség volt! (Ez a 2008-as árfolyamkorrekció, legalábbis mértékében, nagyon hasonló a jelenlegi 2013-as aranyárfolyam korrekcióhoz.)
  • 2008 szeptemberében, a válság mélypontján, elindult egy olyan 3 évig tartó megatrend – a válság hatására sokan elkezdtek kialakítani egy biztonsági aranytartalékot vagyonukon belül – mely 3 év alatt több mint 250%-os arany árfolyamemelkedést hozott.
  • 2011 őszén – az Eurózóna válságának csúcspontján – elértük az arany történetének eddigi legmagasabb árfolyamát 1925 dollár/unciás árfolyammal. Azóta – meglepő módon – az arany árfolyama jelentős korrekcióba kezdett és egészen az 1300-1400 dollár/unciás zónáig esett. A meglepetés abban rejlik, hogy 2011 ősze óta olyan még a 2009 – 2011-es időszakban sem látott mértékű likviditás növelés/ pénznyomtatás került globálisan (USA-tól kezdve, Európán át Japánig!) bejelentésre, mely a történelmet ismerve óriás árfolyamemelkedést kellett volna okoznia az arany árfolyamában.

Nehéz a pontos okokat meghatározni, hogy miért korrigált 2011 óta az arany árfolyama, azonban ha mégis néhány valósághoz feltételezhetően közel álló okot kellene találni, akkor azok az alábbiak: (1) 2011 óta jelentősen csökkent a félelem faktor a befektetőkben, (2) az infláció mely az aranyemelkedés melegágya nem indult meg fölfelé, (3) a spekulatív nem fizikai aranyba fektető tőke kiszállt az arany piacáról és (4) egy több mint egy évtizedes bika piacnak kijárt már egy ilyen mértékű korrekció! Ne feledjük! Az arany árfolyam a 2000-es 250 dollár/unciás szintről indulva, szinte megállás nélkül érte el a 2011-es 1925 dollár/unciás csúcsát! 11 év alatt több mint hétszereződött (!!!) az árfolyam!

MIRE SZÁMÍTHATUNK A JÖVŐBEN?
Legalább annyi érvet fel lehetne sorolni az arany ellen, mint mellette. Mindez szubjektív vélemény kérdése. Az viszont tény, hogy az aranynak szerepe van a világ pénzügyi vérkeringésében. Ezt mára már senki sem vitatja.
Biztosat senki sem tud, de azért érdemes odafigyelni a világ legnevesebb befektetőire. Példának okáért nézzük csak meg, hogy Soros György világhírű honfitársunk miként viszonyult az aranyhoz:

  • 2010 Február: Soros 420 Millió USD értékben tart aranyat.
  • 2012 Novemberére Soros megtriplázta aranykészletét.
  • 2013 Április: Soros szerint már nem biztonságos az arany. Áprilisig eladja szinte teljes aranykészletét.
  • 2013 Május 20: Soros 240 Millió USD értékben fektet újra aranyba és aranybányákba.

Érdekes lehetőség lehet vegyesen arany mellett aranybánya részvényekbe is fektetni – ezt csinálja most Soros Gyuri bácsi is – és mindkettőn keresztül nyerni egy esetleges arany árfolyamemelkedésben. Már csak azért is tűnik ez jó stratégiának, mert míg az arany árfolyama kb. 25%-ot korrigált az elmúlt időszakban, a valaha volt legmagasabb árfolyamához képest, addig az aranybánya részvények ugyanezen időszak alatt 50 – 80%-os esést szenvedtek el! Természetesen mindez csak egy lehetőség, (csak) azoknak akik bíznak az arany árfolyamának emelkedésében, hogy miként lehet azt a legoptimálisabban kihasználni.

Az arany híreket olvasva, ami még feltűnő az a feltörekvő piaci jegybankok folyamatos arany vásárlása, azaz globálisan a jegybankok 2009 óta folyamatosan, mint nettó vásárlók vannak jelen a fizikai arany piacán. Ugyanígy fontos szempont lehet aranyvásárlóknak, egy mostanság egyre gyakrabban emlegetett tőzsdei korrekció. Nem csak rövid távon (az idei 2013-as részvénypiaci évkezdet a valaha volt legjobbak között van), de hosszú távon is hatalmas emelkedésben (5 éves bika piac) vannak a részvénypiacok, márpedig idővel – csakúgy mint az arany esetében – egy sokat emelkedő piacnak természetszerűleg kijárnak a kisebb/nagyobb korrekciók. Márpedig egy részvénypiaci esés mindig is támogatta az arany árfolyamát.

Természetesen vannak kockázatok is, azaz okok, ami miatt az arany ára sokak szerint akár még eshet tovább is. A legfőbb ilyen ok melyet szakemberek említeni szoktak a globális pénznyomda csökkentése vagy leállítása. Azonban a pénznyomda/likviditás bővítés nemhogy leállításának, de még csökkentésének is jelentősen negatív hatásai lennének a részvény és kötvénypiacokat tekintve. Ezt támasztja alá a részvénypiacok utóbbi 1 hetes mozgása is, mely szerint csak a megemlítése annak, hogy esetleg valamikor majd csökkeni fog a havi rendszeres USA pénznyomtatás mértéke is több százalékos korrekcióba küldte a globális részvénypiacokat. Ezt természetesen a globális döntéshozók is szorosan követik (a piacokat nem omlaszthatják össze) így úgy gondoljuk, hogy az elkövetkezendő időszakban nincs realitása a likviditás bővítés jelentős csökkentésének vagy leállításának és így ez jelenleg nem kockázat az arany árfolyamának szempontjából.

Továbbra is egy felkészült szakember által megfelelően összerakott portfolióban, nagyon úgy tűnik, hogy az elkövetkezendő években is sikeresen kihasználhatjuk az arany nyújtotta lehetőségeket. Ne feledjük az arany árfolyama nem korrelál (nem mozog együtt) semmilyen jelentős eszközcsoporttal (részvény, kötvény)! Ez által nagyon fontos eszköz lehet egy portfolión belül!

A Claritas Fontinum Kft. magas színvonalú szolgáltatásokat nyújt ügyfeleinek. A diszkréció és a megbízhatóság alapelvünk. Nem csak a legelismertebb svájci befektetési arany gyártó (Argor Heraeus) nyújtotta biztonságot hozzuk Magyarországra, de személyre szabott kiszolgálással és leszállítással, széfszolgáltatással és visszavásárlási garanciával is állunk rendelkezésre.

Claritas Gold
A blog tartalmának részbeni vagy egészbeni felhasználása engedélyezett, amennyiben a www.claritas-gold.hu mint forrás feltűntetésre kerül. A forrás megjelölésének elmulasztása a szerzői jog megsértésének minősül!
Az itt megjelenő tartalmak tájékoztató jellegűek, azok teljességéért vagy pontosságáért nem vállalunk garanciát, használatukból eredő károkért felelősséget nem vállalunk. A weboldal használata mindezen feltételek elfogadását jelenti.
Minden jog fenntartva! © 2009-2013

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>