Miért fontos az 1200 USD/uncia aranyárfolyam?

Az arany árfolyama az elmúlt időszakban jelentős árfolyamesésen ment keresztül. Az 1550 USD/unciás – nagyon erős támasznak tartott – árfolyamszintekről, 1200 USD/unciáig esett az árfolyam.

Az árfolyamesést be lehet tudni (1) az USA pénznyomtatás várható csökkentése/leállításával kapcsolatos híreknek, (2) az infláció a várttal szemben nem indult növekedésnek, (3) profit realizálás/forró pénzek távozása az arany piacáról, illetve (4) a reálgazdasági folyamatok enyhe javulásának.

Mindezek után merre mehet tovább az arany árfolyama?

A jelenlegi 1200 USD/unciás szintek – az utóbbi évtized aranyboomjának köszönhetően – már egyben azt a szintet is jelzik, ahol az aranybányák átlagosan kitermelnek 1 uncia aranyat. Kvázi amennyiben 1200 USD/uncia alá esik tartósan az arany árfolyama, az aranybányák tömegesen elkezdik leállítani kitermelésüket – kínálati oldali problémákat okozva.

Dél-Afrikában az aranybányák átlagos kitermelési költsége 1300 USD/uncia. Ott a jelenlegi aranyár nem kis fejtörést okoz a kitermelőknek.

Éppen ezért, úgy gondoljuk, hogy az 1200 USD/unciás szint környéke kiváló vételi lehetőség azoknak, akik stratégiai hosszú távú aranybefektetésben gondolkoznak. Nem mellesleg, több nagy elemzőház is – hasonló okfejtés mentén – 1400 USD/unciás 2013 év végi árfolyamot vár, ami a jelenlegi árfolyamszintet nézve komoly növekedési potenciált jelenthet.

Claritas Gold
A blog tartalmának részbeni vagy egészbeni felhasználása engedélyezett, amennyiben a www.claritas-gold.hu mint forrás feltűntetésre kerül. A forrás megjelölésének elmulasztása a szerzői jog megsértésének minősül!
Az itt megjelenő tartalmak tájékoztató jellegűek, azok teljességéért vagy pontosságáért nem vállalunk garanciát, használatukból eredő károkért felelősséget nem vállalunk. A weboldal használata mindezen feltételek elfogadását jelenti.
Minden jog fenntartva! © 2009-2013

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>