Mit hoz 2014 az arany befektetőknek?

Visszatekintve az elmúlt évre, meglehetősen negatív eredményt tudhatunk be az aranynak. 2013 elejéhez képest most ~500 Dollárral alacsonyabb az unciánkénti árfolyam. Jogosan kíváncsi mindenki arra, hogy vajon mit várhatunk 2014-ben.

Az elemzők egy része osztozik a jelenleg tapasztalható negatív hangulatban és további árfolyamesést jósol. Ezt főként a gazdaság és a dollár erősödésével indokolják.

E negatív jóslat szöges ellentéte is fellelhető az elemzői vélemények között. A pozitívan gondolkodók azzal érvelnek, hogy egyrészt továbbra sincs minden rendben a világgazdaságban, másrészt úgy tűnik tényleg működik az arany fundamentális támasza, mely 1200 USD/OZ árfolyamon megvédi a további eséstől. Ez a támasz nevezetesen az, hogy a kitermelési költségek közel ezen az árfolyam szinten vannak, és amint eléri az árfolyam az alsó küszöböt, a termelés visszaszorításával stabilizálódik a kereslet-kínálat a piacon.

Emelkedés, árfolyamesés, esetleg oldalazás várható. Valakinek biztos igaza lesz! :)

Arany befektetőként ezek az egymásnak ellentmondó vélemények bizony nem megnyugtatóak, hiszen azt bizonyítják: senki nem tudja biztosan mi várható.

Mit tegyünk hát!?

Ha az arany árfolyamán akarunk profitot elérni (akár long, akár short pozíciókkal) érdemes rövid távú pozíciókat nyitni, hisz az arany árfolyam alakulása meglehetősen volatilis.

Amennyiben hosszabb távon gondolkodunk és biztonsági tartalékként számítunk az aranyra, jusson eszünkbe az aranybefektetés egyik legfontosabb szabálya: diverzifikálás.

1. Megfelelően alkalmazva egy aranyat tartalmazó portfólió is pozitív eredménnyel zárta a 2013-at, igaz ezúttal nem az aranynak köszönhetően. Persze ott van a másik oldal is, ha esetleg estek volna a piacok, az arany másképp viselkedhetett volna. Sokan hisznek az arany portfólió kiegyensúlyozó szerepében.

2. Hosszú távon gondolkodva a jelenlegi árfolyamszint jó belépési pont lehet.

3. Ha kétségeink vannak a világgazdaság és a Forint jövőjét illetően, akkor mindenképp kell valami kézzel fogható vagyon megőrzési forma. Likviditási és biztonsági szempontokból az arany továbbra is a legalkalmasabb dologi érték. Az árfolyam változásokat pedig megfelelő portfólióban lehet kezelni.

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>