Most aztán van gazdasági növekedés!?

Elgondolkodtató számok az USA gazdaságáról

2012 első negyedévében az USA adóssága 359,1 milliárd dollárral nőtt, mialatt a GDP 142,4 milliárd dollárral gyarapodott.

Lefordítva az előző mondatot – 2,52 dollárnyi új hitelre volt szükség minden egyes 1 dollárnyi GDP növekedéshez.

Hogy is van ez?

Igen-igen jól érted, államadósságból, azaz kölcsönből (vagy esetenként egyre gyakrabban pénznyomtatásból) próbálunk mérhetetlenül herdáló és nem hatékony módon gazdasági növekedést elérni – vagy éppenséggel szimulálni.

Mit fog mindez eredményezni?

Egyszer valamikor – hamarosan – nincs mese, tiszta vizet kell önteni a pohárba. Mivel a növekvő államadósság egyre több országot így az USA-t is fenntarthatatlan pályára fogja állítani. Ekkor két döntés közül választhat majd az USA: (i) nadrágszíjmeghúzás és spórolás hegyén-hátán (ii) még több pénznyomtatás. Szerintetek melyik megoldást fogja ismét választani?

Természetesen a ii-es megoldást, nadrágszíjat ugyanis senki sem szeret meghúzni – főleg nem az Egyesült Államok. A pénznyomtatás pedig mint tudjuk, inflációhoz, a sok pénznyomtatás pedig hiperinflációhoz vezet. A hiperinfláció pedig mindig is az arany árfolyamának meredek emelkedését vetítette elő a múltban.

Claritas Gold

A blog tartalmának részbeni vagy egészbeni felhasználása engedélyezett, amennyiben a www.claritas-gold.hu mint forrás feltűntetésre kerül. A forrás megjelölésének elmulasztása a szerzői jog megsértésének minősül!
Az itt megjelenő tartalmak tájékoztató jellegűek, azok teljességéért vagy pontosságáért nem vállalunk garanciát, használatukból eredő károkért felelősséget nem vállalunk. A weboldal használata mindezen feltételek elfogadását jelenti.
Minden jog fenntartva! © 2009-2012
A bejegyzés kategóriája: Egyéb
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

Most aztán van gazdasági növekedés!? bejegyzéshez 3 hozzászólás

 1. Anonymus szerint:

  A hír hatására mennyit ment föl az arany ára?

  • Claritas Gold szerint:

   Kedves Anonymus!

   A hír még az első negyedévet követően jött ki. Maga a hír nem volt jelentős befolyással az arany azonnali árára, sokkal inkább a hosszú távú folyamatokat szemlélteti nagyon jól, mégpedig, hogy az államháztartás fenntarthatatlan pályán mozog az USA-ban. Ezek a mostanra hatalmasra duzzadt egyenlőtlenségek mind a papírpénz ellen és az arany mellett szólnak.

   További Szép Napot!

   Claritas Gold
   Kercsmár András Apolm

 2. Nrike szerint:

  Ez “tök” jó.
  Mintha a gőzmozdony előtti felrobbant hidat látva a mozdonyvezető megoldása az volna, hogy “dobjunk még a tűzre”.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>