Népszerűek a befektetési aranytermékek világszerte

Az Arany Világtanács (WGC) nyilvánosságra hozta 2013 első negyedévének aranykeresleti adatait, mely jól mutatja, hogy idén világszinten nőtt az érdeklődés a befektetési aranytermékek és az ékszer iránt, míg az ipari felhasználás és a jegyanki nettó vásárlások kismértékű csökkenése tapasztalható.

A WGC adatai szerint az aranykereslet 963 tonna volt, amely 13%-kal alacsonyabb az elmúlt év hasonló időszakához képest. Bár korábban megnőtt a tőzsdén kereskedett alapok (ETF) nettó értékesítése, 2013 elején ezek drasztikus csökkenése volt megfigyelhető, ugyanakkor a tömb és érmeeladások továbbra is pozitív tendenciát mutatnak. A legerősebb növekedés az érmeeladások terén volt tapasztalható, amelyet India, Kína és az Egyesült Államok generált, az összértékesítések 60%-ával.

Folytatódott a fellendülés az ékszeripari kereslet területén, 551 tonnával újabb csúcsot döntött. A Kínai és India a világ összkeresletének 62%-át adta, amely a tavalyi év hasonló időszakához viszonyítva 15%-os emelkedést mutat.

Tovább folytatódtak a jegybanki nettó vásárlások, és bár a tavalyi első negyedévhez képest kisebb csökkenés tapasztalható, a kereslet továbbra is 100 tonna fölött volt.

Az ipari és egyéb célú felhasználás stabilnak tekinthető, bár 4%-os csökkenés volt tapasztalható, a kereslet az elmúlt hat negyedévben 100 tonna felett volt. Az elektronikai kereslet 71,6 tonnával 3%-kal kevesebb a tavalyinál.

 

Felhasználási terület 2012. első negyedév (tonna) 2013. első negyedév (tonna)
Ékszer 490,8 551
Ipari felhasználás 105,8 102
Befektetések 395,8 200,8
Tömb és érme kereslet 342,5 377,7
Tőzsdén kereskedett alapok (ETF) 53,2 -176,9
Jegybanki nettó vásárlások 115,2 109,2
Aranykereslet 1107,5 963

(Forrás: profitline.hu, Thomson Reuters GFMS, World Gold Council)

Claritas Gold
A blog tartalmának részbeni vagy egészbeni felhasználása engedélyezett, amennyiben a www.claritas-gold.hu mint forrás feltűntetésre kerül. A forrás megjelölésének elmulasztása a szerzői jog megsértésének minősül!
Az itt megjelenő tartalmak tájékoztató jellegűek, azok teljességéért vagy pontosságáért nem vállalunk garanciát, használatukból eredő károkért felelősséget nem vállalunk. A weboldal használata mindezen feltételek elfogadását jelenti.
Minden jog fenntartva! © 2009-2013

 

 

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>